Facelift voor kern Azewijn

2 augustus 2018

Buro Ontwerp & Omgeving gaat na de zomer aan de slag met het herontwerp van de dorpskern van Azewijn. We doen dit samen met lokale verenigingen en de gemeente Montferland. De vraag hoe de Heilige Mattheuskerk een nieuwe toekomst krijgt in de kern is één van de belangrijkste opgaven. 

Azewijn heeft een lange historie en een dorpskern waar nog vele elementen verwijzen naar die geschiedenis. De dorpskern van Azewijn heeft de potentie om een sfeervol gebied te worden met een mooie mix tussen verstilde geschiedenis en nieuwe energie en levendigheid. 

Door landelijke trends als ontkerkelijking, het verdwijnen van detailhandel uit kleine kernen en bevokingskrimp hebben veel kleine kernen moeite om voorzieningen in stand te houden. In Azewijn bewijzen ze al langer dat ze prima in staat zijn zelf het heft in eigen handen te nemen. Door actieve bewoners werd al eerder actie ondernomen door het gebouw en de functie van voormalige café Alofs voor het dorp te behouden. Het café/dorpshuis kreeg de naam ’t Aschwinhuus en wordt gerund door vrijwilligers. Ook nu slaan de dorpsbewoners de handen ineen. Wij als buro zijn verheugd deel te mogen uitmaken van dit proces.