NLadaptief

3 juli 2023

Heel Nederland adaptief

Boo lanceert Platform NL Adaptief

Met gepaste trots openen wij vandaag het online platform "NL adaptief" Professionals, bedrijven en geïnteresseerden vinden hier voorbeelden van duurzame, toekomstbestendige projecten in de ruimtelijke ordening. Van biodiversiteit op een bedrijventerrein tot duurzame erfgoedtransformatie en woonwijken van de toekomst: het platform wil iedereen in de sector inspireren om zelf ook adaptief te werk te gaan.

Voor én door de sector

Jeffrey van Luttikhuizen, manager en planoloog bij Buro ontwerp & omgeving, is een van de initiatiefnemers van het platform: “In ons dichtbevolkte land staan we voor veel uitdagingen en hebben we tegelijkertijd veel mogelijkheden om er samen iets moois van te maken. Wij willen adaptieve leefomgevingen ontwikkelen die over 50 jaar nog steeds in gebruik zijn, doordat ze zichzelf kunnen aanpassen en flexibel kunnen zijn. Om anderen in ons werkveld hier enthousiast over te maken en te inspireren hebben we NL Adaptief opgericht. We nodigen andere spelers in de markt uit om het platform samen met ons te gaan vullen.”

Verdieping én praktijkoplossingen

Op het platform wisselen we concrete praktijkvoorbeelden af met verdiepende kennis over nieuwe technieken, inzichten en ontwikkelingen. Op die manier willen we niet alleen inspireren, maar ook aanzetten tot concrete actie. Ga je een erf transformeren? Dan laten wij zien hoe je de biodiversiteit een flinke boost kunt geven. Ontwikkel je een nieuw bedrijventerrein? Op het platform zie je hoe je dit zo gunstig mogelijk inricht voor de gezondheid van je medewerkers én omwonenden. Ga je woningen verduurzamen? Bekijk dan hoe je daarbij rekening houdt met de diersoorten die erin zouden kunnen leven. Zo kan ik nog wel even doorgaan. De mogelijkheden om adaptief te werken zijn eindeloos en dat is precies wat het platform wil laten zien.

Heel Nederland adaptief

Van stadscentrum tot buitengebied en van natuur tot infrastructuur: onze leefomgeving moet ons kunnen beschermen tegen gevolgen van klimaatverandering, meebewegen met bevolkingsgroei en voldoende robuust zijn om toekomstige ontwikkelingen op te vangen. Flexibel en robuust ontworpen en ingericht; dat is de sleutel voor een adaptief Nederland. Wij zetten ons platform in om dit te realiseren en op deze manier Nederland écht toekomstbestendig te maken. Onze missie is daarom in drie woorden te vatten: Heel Nederland Adaptief.

Planologen, ontwerpers, bouwers, ontwikkelaars en beleidmakers die met hetzelfde enthousiasme en idealisme aan de slag willen om de toekomst van de ruimtelijke ordening in Nederland te verduurzamen, nodigen we vanaf vandaag van harte uit om geïnspireerd te raken én mee te denken op www.nladaptief.nl